LänsiAuton historia

LänsiAuto on vuonna 1978 perustettu autoalan perheyritys, josta on kasvanut yksi toimialansa suurimmista autokaupan ja vuokrauksen konserneista Suomessa. Tänään LänsiAutossa työskentelee noin 450 ammattilaista automyynnin, huoltopalvelujen ja autojen vuokrauksen tehtävissä ympäri Suomen.

LänsiAuton liiketoiminta alkaa vaihtoautokaupasta, ja ensimmäinen Opel-liike avataan Helsinkiin vuonna 1981.

1980-luku

LänsiAuton ensimmäinen autoliike avattiin 1970-luvun lopulla Helsingin keskustaan. Vain hetkeä myöhemmin aloitettiin ensimmäiset uusien autojen edustukset; ensin Fiat Espoossa – ja kohta Opel Helsingin Sörnäisissä. Yhtiö aloitti autojen lyhyt- ja pitkäaikaisen vuokrauksen eli leasingin jo 1980-luvun alussa. Merkkiedustukset laajenivat nopeasti, ja 1980-luvun lopussa LänsiAuto edusti Opelin lisäksi myös mm. Citroënia, Toyotaa ja BMW:tä toimipisteissään Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla.

Vuosikymmenen vaihtuessa Suomi ajautuu syvään lamaan, joka toisaalta avaa vahvalle ja aktiiviselle yritykselle myös mahdollisuuksia. Espoon Suomenojan uusi autotalo avataan vuonna 1993.

1990-luku

Uuden vuosikymmenen alku eletään haastavassa toimintaympäristössä, mutta LänsiAuto kasvaa starttaamalla mm. Saabin jälleenmyyjänä Espoossa. Uusia liikepaikkoja ja kilpailevien leasing-yhtiöiden autokantoja ostetaan, ja LänsiAutosta muodostuu yksi ensimmäisistä useita eri merkkejä edustavista autokaupan ketjuista. Suomen talous lähtee lopulta Nokian vetämänä uudelleen nousuun, ja Opel kasvaa markkinajohtajaksi vuonna 1996. LänsiAuto ostaa Lahden ja Hämeenlinnan autotalot Starckjohann-konsernilta vuonna 1999, ja Mercedes-Benz -jälleenmyynti Hämeessä alkaa.

LänsiAuto investoi uuteen autotaloon Vantaalla, joka avataan nimellä Magneetti vuonna 2007.

2000-luku

LänsiAuto on 2000-luvulle tultaessa Suomen suurin yksityinen Saab-, Opel- ja Toyota-jälleenmyyjä. Yhtiö investoi uuteen autotaloon Vantaalla, josta kasvaa yksi pääkaupunkiseudun suurimmista autokaupan yksiköistä. LänsiAuto laajenee jälleen myös maantieteellisesti, kun se ostaa Turun Autohalli Oy:n vuonna 2006.

Vuonna 2013 LänsiAuto sopii Keskon kanssa Volkswagenin ja Audin jälleenmyynnistä Kaakkois-Suomessa.

2010-luvun alku

Yritysostot jatkuvat 2010-luvun alussa, kun LänsiAuto osti Volkswagen- ja Audi-liikkeet Kotkasta, Kouvolasta ja Lappeenrannasta vuonna 2013 ja MetroAuton Opel-liiketoiminnot pääkaupunkiseudulla ja Turussa vuonna 2014. LänsiAuton toimintoja yhtenäistettiin, ja uusi pääkonttori valmistui Herttoniemeen vuonna 2014. Hyvinkään Mercedes-Benziin keskittynyt autotalo ostettiin vuonna 2016.

LänsiAuton uusi Toyota-autotalo avattiin Espoon Hannuksenpeltoon vuonna 2019.

2010-luvun loppu

LänsiAuto palaa Toyota-verkostoon pienen tauon jälkeen kesällä 2017, ja täysin uusi Toyota-autotalo avataan Espoossa vuonna 2019. Samaan aikaan General Motors myy Opelin PSA:lle, josta sittemmin muotoutuu yksi maailman suurimmista autonvalmistajista; Stellantis. LänsiAuto ostaa Suomen ja Baltian Opel-maahantuonnin PSA-yhtymältä vuonna 2018. Myös vuokrausliiketoiminta ottaa suuren askeleen, kun LänsiAuto Rent Oy allekirjoittaa franchising-sopimuksen maailman suurimman autovuokraamon Enterprisen kanssa samoin vuonna 2018.

Nopeasti markkinaosuuttaan kasvattanut Kia liittyy LänsiAuton merkkiportfolioon vuonna 2021; ensin Espoossa – ja paria vuotta myöhemmin myös Tampereella.

2020-luku

Uusi vuosikymmen alkaa jälleen poikkeuksellisesti; ensin COVID19-pandemian ja sitten Ukrainan sodan vuoksi. LänsiAuto tekee strategisen päätöksen keskittyä vahvojen ja vakiintuneiden merkkien jälleenmyyntiin ja valtuutettuun merkkihuoltoon Suomessa, ja myy Opel-maahantuonnin sekä Tallinnaan avatun Opel-autotalon liiketoiminnan Bassadone-konsernille talvella 2022-2023. Samalla vähittäiskaupan merkkivalikoima laajenee jälleen useiden yritysostojen ja uusien avausten myötä, ja yhtiö kasvaa nopeasti mm. yhdeksi Suomen suurimmista Kia-jälleenmyyjistä.

Vuonna 2024 LänsiAuton autokauppa toimii kymmenellä paikkakunnalla Suomessa; Espoosta Ouluun. Autotaloja on 12, joissa kaikissa toimii vaihtoautomyynti sekä olemme uusien Mitsubishi-, Kia- ja Toyota-autojen jälleenmyyjä – valtuutetun merkkihuollon LänsiAuto tarjoaa kesällä 2024 peräti 16 eri merkille. Pääkaupunkiseudulla LänsiAuton autotaloista löytyy valtuutettu merkkihuolto lähes jokaiselle autoilijalle, ja huollon työmääräyksiä tehdään peräti 100 000 kappaletta. Myös auton vuokraus on kasvanut yhdessä Enterprisen kanssa merkittävästi: vuokraamon toimipisteistä pohjoisin sijaitsee Ivalossa, ja Enterprise Suomi palveli vuonna 2023 noin 40 000 eri asiakasta. LänsiAuton tase on vahva, ja yhtiö on hyvin asemoitunut autokauppiaana ja autovuokraamona tulevaisuuteen

Ura LänsiAutossa? Katso avoimet työpaikat!

Haemme jatkuvasti uusia huipputekijöitä erityisesti automyynnin sekä huolto- ja korjaamotoimintojen tiimeihimme. Lue lisää urasta LänsiAutossa ja liity joukkoomme.